Mineralele sunt constituenţi care se regăsesc în cenuşă după incinerarea alimentelor în care sunt încorporate. Masa de cenuşă reprezintă mineralitatea alimentelor care se exprimă în procente masice (g/100g aliment).
După ponderea lor în organism minerale se clasifică în:
-Minerale de structură: Na, K, Ca, Mg, P şi Cl (macroelemente) – g/kg-corp
-Microelemente: mg sau mg/kg-corp
După funcţiile biologice pe care le au în organismul uman, se clasifică în:
-Minerale esenţiale care includ toate macroelementele
plus 15 microelemente: Fe, Cu, Zn, Mn, Mo, Cr, Co, Ni, V, Se, As, B, Si, I şi F. – sunt indispensabile organismului în metabolism şi fiziologie.
-Minerale neesenţiale: Rb, Cs, Li, Al, Ag, Au, Br etc.
-Minerale toxice: Hg, Cd, Pb, As, Sb.
Alimente bogate în minerale:
-Cereale integrale
-Legume şi fructe
-Grăsimile au mineralitate nulă.
-Produsele de origine animală îşi îmbunătăţesc conţinutul în minerale prin concentrate (lapte praf, brânzeturi) sau folosirea de aditivi (produse de carne).
Metale se găsesc doar sub formă de cationi: Mz+
Nemetalele se regăsesc în anioni ai
-Hidracizilor
-Oxoacizilor
Săruri ale acizilor anorganici şi acizilor organici (acetaţi, lactaţi, citraţi, tartraţi etc.)
Combinaţii complexe cu diferiţi liganzi: aminoacizi, acizi-alcooli, acizi-fenoli, heterocicli etc.
Funcţiile mineralelor în alimente
Mineralele din alimente provin din:
-Materii prime
-Materii auxiliare (apă)
-Adaosuri tehnologice (acizi, baze, săruri etc)
-Impurificări
Minerale ca aditivi
-NaCl
-Bicarbonaţi alcalini şi de amoniu
După ponderea lor în organism minerale se clasifică în:
-Minerale de structură: Na, K, Ca, Mg, P şi Cl (macroelemente) – g/kg-corp
-Microelemente: mg sau mg/kg-corp
După funcţiile biologice pe care le au în organismul uman, se clasifică în:
-Minerale esenţiale care includ toate macroelementele
plus 15 microelemente: Fe, Cu, Zn, Mn, Mo, Cr, Co, Ni, V, Se, As, B, Si, I şi F. – sunt indispensabile organismului în metabolism şi fiziologie.
-Minerale neesenţiale: Rb, Cs, Li, Al, Ag, Au, Br etc.
-Minerale toxice: Hg, Cd, Pb, As, Sb.
Alimente bogate în minerale:
-Cereale integrale
-Legume şi fructe
-Grăsimile au mineralitate nulă.
-Produsele de origine animală îşi îmbunătăţesc conţinutul în minerale prin concentrate (lapte praf, brânzeturi) sau folosirea de aditivi (produse de carne).
Metale se găsesc doar sub formă de cationi: Mz+
Nemetalele se regăsesc în anioni ai
-Hidracizilor
-Oxoacizilor
Săruri ale acizilor anorganici şi acizilor organici (acetaţi, lactaţi, citraţi, tartraţi etc.)
Combinaţii complexe cu diferiţi liganzi: aminoacizi, acizi-alcooli, acizi-fenoli, heterocicli etc.
Funcţiile mineralelor în alimente
Mineralele din alimente provin din:
-Materii prime
-Materii auxiliare (apă)
-Adaosuri tehnologice (acizi, baze, săruri etc)
-Impurificări
Minerale ca aditivi
-NaCl
-Bicarbonaţi alcalini şi de amoniu
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu