Cataracta

Important pentru diagnostic

- - Vedere încețoșată ce progresează treptat.

- -Lipsa durerii și a roșeții.

- - Opacitatea cristalinului (poate fi vizibilă cu ochiul liber).

Considerații generale

Cataracta reprezintă opacitatea cristalinului. Este de obicei bilaterală. Se poate datora cauzelor congenitale (cum ar fi infecții intrauterine ca rubeola, sau erori intrauterine ale metabolismului precum galactozemia), traumatice sau datorată bolilor sistemice(diabet, distrofie miotonică, dermatită atopică) și sistemice. Cataracta senilă este de departe cea mai comună formă a bolii. Majoritatea persone cu vârste de peste 60 ani suferă de o oarecare formă de opacitate a cristalinului. Fumatul crește riscul formării cataractei.

Descoperiri clinice

Chiar și în stadiile incipiente, cataracta poate fi observată printr-o pupilă dilatată cu ajutorul unui oftalmoscop sau a unei lampe cu fantă. Pe măsură ce boala avansează, retina devine din ce în ce mai greu de vizualizat până când reflecția este absentă și pupila devine albă.

Tratament

Cataracta este deobicei indepărtată prin tehnici în care capsula posterioară a cristalinului se conservă. Tratamentul cu laser este indicat atunci când și capsula posterioară este opacifiată. Fragmentarea ultrasonică a nucleului lentilei permite o chirurgie minim invazivă printr-o incizie minoră, fară a fi nevoie de suturi, reducând astfel complicațiile și accelerând vindecarea vederii. În timpul operației se introduce o lentilă intraoculară(pentru a înlocui cristalinul). Se poate apela și la ochelari foarte puternici sau la lentile de contact.

Managementul cataractei congenitale poate fi complicat de tehnicile chirurgicale adiționale din timpul operației, schimbări în funcționarea optică a ochiului ce poate influența alegerea puterii lentilei și în tratamentul pentru ambliopie.

Prognostic

Operația de cataractă la adulți îmbunătățește acuitatea vizuală în 95% din cazuri și poate avea un impact profund asupra calității vieții, deși așteptările trebuie să fie realiste. În restul de 5% poate exista o lezare a retinei sau complicații postoperatorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu