Melanocytic Nevi (Alunițele normale)


În general, o aluniță benignă este mică (<6 mm), bine circumscrisă, cu o margini bine definite şi o nuanţă unică de pigment de la bej sau roz la maro inchis . Examenul fizic trebuie conțină și studierea istoricului pacientului, deoarece o istorie de încredere în care o leziune a fost prezentă, fără schimbare de zeci de ani este, evident, un confort.

Alunițele prezintă un istoric normal, natural. În prima decadă de viață a pacientului, alunițele apar niște leziuni ale pielii mici, plate de culoare maronie. În decursul următoarelor două decade, alunițele cresc în mărime și adesea și în înălțime, reflectând adesea apariția unei componente dermale. Ele se pot înnegri și crește în timpul sarcinii. În decadele șapte și opt ale vieții, majoritatea alunițele și-au pierdut componenta joncțională și pigmentarea neagră suferind o serie de modificări degenerative(ex. fibroză). Chiar și așa, în fiecare stadiu al vieții, alunițele sănătoase ar trebui să fie bine demarcate, simetrice și uniforme în contur și culoare.

Alunițele atipice

Diagnosticul de nevus atipic se pune clinic și nu histologic, iar alunițele ar trebui îndepartate doar dacă sunt suspecte de a fi melanoame. Clinic, aceste alunițe sunt mari (>6mm în diametru) cu margini neregulare și o distribuire neregulară a pigmentării. Se estimează ca 5 – 10% din populația albă din SUA prezintă una sau mai multe alunițe atipice. Studiile au arătat o creștere a riscului de melanom la pacienții cu 50 sau mai multe alunițe dintre care una sau mai multe sunt atipice și una este de cel puțin 8mm sau chiar mai mare, și la pacienți cu câteva până la multe alunițe atipice. Acești pacienți trebuiesc educați și consultați în mod regular( de obicei la fiecare 6-12 luni).


Alunițele congenitale

Tratarea nevilor congenitali mici (mai puțin de cațiva centimetri în diametru) este o temă controversată.

Marea majoritate nu vor deveni niciodată maligni, dar sunt unii experți care consideră că riscul de melanom în această leziune ar fi oarecum crescut. Deoarece 1% din populația albă se naște cu acest tip de leziune, managementul bolii ar trebui să fie unul conservativ si exciziile să fie recomandate doar pentru cazurile în care nevul este situat într-o zonă în care pacientul nu-i poate urmări evoluția. Excizia trebuie considerată doar pentru nevii congenitali ai caror contur(hopuri, nodularități) sau culoare impiedică examinatorul să noteze semnele de modificare malignă. Nevii congenitali melanocitici uriași (>5% din suprafața corpului) prezintă un risc mai mare de dezvoltare a unui melanom și îndepărtarea prin procedeu chirurgical este adesea recomandată.


Keratoza seboreică

Reprezintă plăci benigne de culoare de la bej spre maro și chiar negru, cu un diametru de 3-20mm avand o suprafață catifelată. Dau impresia că ar fi lipiți de piele. Sunt foarte tipici, comuni (în special la bătrâni) și pot fi confundați cu un melanom sau alte tipuri de neoplasm cutanat. Deși pot fi inghețați cu nitrogen lichid sau tratați dacă dau mâncărimi sau sunt inflamați, nu este necesat nicun tratament.


Melanomul malign

Esențial pentru diagnostificare

- alunița poate fi plată sau umflată

- orice leziune de pigmentare a pileii cu schimbări recente în înfățișare

- examinarea într-o lumină bună poate indica prezența mai multor culori cum ar fi roșu, negru și nuanțe de albastru

- marginile sunt neregulare


Tratament

Tratamentul melanomul constă în excizie chirurgicală. După un diagnostic histologic se intervine chirurgical pentru îndepărtarea tumorii. Cicatricile sunt foarte mici și greu vizibile. Înainte de orice intervenție chirurgicală se recomandă a se efectua o biopsie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu