Sindromul de detresă respiratorie acută

Esențial pentru diagnostificare

- debut de insuficienţă respiratorie acută
- infiltrate pulmonare radiografice bilaterale
- lipsa de presiune ridicată în pulmonul stâng (dacă este măsurată, presiunea pulmonară prin capilare =18 mm Hg).
- procentul presiunii parțiale a oxigenului în sângele arterial (PaO2) față de concentrația de oxigen inspirat este sub 200, indiferent de nivelul de PEEP

Considerații generale

Sindromul denotă insuficienţă respiratorie acută hipoxemică ce urmează o degradare pulmonară sistemică fără vreo dovadă de insuficiență cardiacă. Este cea mai severă formă de rănire acută a plamânului și e caracterizat de prezența de infiltrare pulmonare bilaterale foarte răspândite. SDRA poate urma o serie de evenimente clinice(vezi tabel).

Cele mai comune cauze pentru SDRA sunt sepsis, aspirația de componente gastrice, șoc, infecție, contuzia plămânului, trauma nontoracică, inhalație toxică, înghițire de apă(în caz de înec) și în caz de transfuzie de sânge masivă.

Aproape o treime din pacienții cu SDRA au inițial spesis(acumulare de puroi). Citokinele pro-inflamatorii eliberate din celule stimulatorii inflamate par a pivota in afecțiunile pulmonare.Deși manifestarea bolii poate varia de la un pacient la altul, daunele celulor epiteliului capilar și alveolar sunt comune indiferent de cauze.

Rănirea acestor celule determină permeabilitate vasculară crescută și scăderea producției și activării de surfactant; aceste anormalitați conduc către edem pulmonar alveolar și interstițial, colaps alveolar și hipoxemie.

Descoperiri clinice

SDRA este marcat de debut rapid de dispnee profundă care apare de obicei la 12-48 de ore dupa evenimentul inițial. Respirația îngreunată, tahipnea, retracțiile intercostale și raluri sunt notate la examenul fizic(vezi razele). Radiografiile pipetului evidențiază infiltrate difuze sau neuniforme care devin repede confluente.

Acestea sunt caracteristice pentru unghiurile costofrenice(vezi raze). Bronhograme de aer apar in aproape 80% din cazuri. Marimea cordului este normală, iar efuziunile pulmonare sunt mici sau nonexistente. Hipoxemia marcantă apare, care este refractară la tratamentul cu oxigen suplimentar. Mulți pacienți cu SDRA prezintă colaps multioraganal, în special la rinichi, ficat, intestine, sistem nervos central și cardiac.
Prevenție

Nu a fost identificată nicio măsură eficace de prevenire a bolii .

Tratament

Tratamentul trebuie să includă identificare și un tratament specific a condiţiilor care stau la baza agravării și a celor secundare(ex.sepsis). O îngrijire meticuloasă trebuie acordată pentru a compensa disfuncția respiratorie severă asociată cu SDRA și pentru a preveni complicațiile.

Prognostic

Mortalitatea este de 30-40%. Dacă este acompaniată de sepsis ajunge la 90%. Cauza majoră reprezintă cedarea treptată a organelor. Daca este înlaturat de la aparate pacientul moare. Însa descoperita în timp șansele de vindecare cresc foarte mult.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu