Herpes simplex (HSV)


Este o infecție provocată de virusul herpetic tip I sau tip II.


Herpes simplex este o infecție virală comună ce prezintă două faze. Dupa infecția primară, virusul intră intr-o stare dormantă în ganglionii nervoși. Faza a doua (recurentă) începe când virusul iese din ganglion. Multe infecții primare sunt asimptomatice. Este raspândit prin contact direct.

HSV pătrunde prin mici defecte din piele sau mucoasă și incepe sa se înmulțească, apoi se deplasează prin ganglionii senzitivi unde înmultirea continuă. Prin deplasare centrifugală prin alți nervi, virusul afecteazț zone întinse.

Reactivarea virusului prin diferiți stimuli (lumină UV , febră) precum și imunosupresia locală sau sistematică duce la înmulțirea virusului în zona respectivă.


Simptome

Simptomele apar la 3-7 zile dupa contact și încep cu o durere prodromală urmată de apariția de vezicule pe o bază eritematoasă. Sunt mult mai împrăștiate în infecția primară decât în cea recurentă. Leziunile primare se vindecă în aproape 2-3 săptămâni.


Epidemiologie

Aproape toți indivizii suferă de infecție cu HSV tip I. Prima infecție este dormantă în 90% din cazuri, non specifică in 9% și se manifestă clinic în doar 1% din cazuri. Infecția apare în copilărie. HSV tip II apare dupa începutul vieții sexuale și afectează 25-50% din populație. Ambele tipuri de virus pot fi „magazinate”-pacientul fiind asimptomatic-facilitând transmisia.

Riscul de a recidiva este de 10 ori mai mare în cazul HSV tip II fata de tip, în zonele genitale, dar situația este inversă când e vorba despre infecțiile orofaciale.


Infecțiile HSV orofaciale

Infecția inițială: Herpetic gingivostomatită- apare de obicei la copii mici. Se prezintă sub forma de eroziuni extensive având cruste hemoragicepe buze și pe mucoasa bazală, dificultăți la mâncare, respirație urât mirositoare.

Regiunile cele mai comune: buze, bărbie, obraji, regiunea periorbitală.

Eczema herpatică: Pacienții cu dermatite atipice pot dezvolta infecții HSV orofaciale care diseminează mai ales în zonele favorabile ale dermatitei active (cel mai comun la gât).


Tratament

Există diferite medicament( în special creme) pentru a trata HSV-ul. Este indicat să consultați medicul specialist înainte de a folosi orice tip de medicament.


Prognostic

Recidivări apar in medie 2-3 pe an, dar pot fi mai frecvente caz în care e nevoie de antivirale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu