Acneea



Generalităti


Este o boală multifactorială a glandelor sebacee, specifică în general adolescenților, caracterizată prin înfundarea foliculilor și imflamare.


Este cea mai comună boală a pielii (afectează aproape toți indivizii). Cel mai des întâlnită la pubertate, dar forme speciale au fost întalnite și la celelalte categorii de vârstă.


Caracteristici clinice


Acneea vulgară


Acneea vulgară este de obicei o afecțiune autolimitată, predominant a adolescenților și adulților tineri, deși 10-20% din adulți pot prezenta o formă oarecare a afecțiunii. Factorul permisiv pentru expresia bolii în adolescență este creșterea eliberării de sebum de către glandele sebacee după pubertate.


Semnul distinctiv clinic al acneei vulgare este comedonul,care poate fi închis (punct alb) sau deschis (punct negru).


Comedoanele închise apar ca papule albe granuloase de 1-2mm care sunt accentuate când pielea este întinsă. Ele sunt precursoare ale leziunilor inflamatorii de acnee vulgară. Conținutul comedoanelor incluse nu se evacuează cu ușurință.


Comedoanele deschise, care rareori se transformă în leziuni inflamatorii de acnee, au un orificiu folicular mult dilatat și sunt pline cu reziduuri uleioase oxidate, închise la culoareși ușor de evacuat. Comedoanele sunt de obicei însoțite de leziuni inflamatorii: papule, pustule sau noduli.


Acneea rozacee


Acneea rozacee este o tulburare inflamatorie afectând predominant centrul feței. Se întâlnește aproape exclusiv la adulți afectând numai rareori pacienți sub 30 de ani. Rozaceea este mai frecventă la femei, dar cei mai grav afectați sunt bărbații. Este caracterizată de prezența de eritem, telangiectazii și pustule superficiale dar nu este asociată cu prezența de comedoane. Rozaceea afectează doar rareori pieptul sau spatele.


Prognostic


Evoluția și prognosticul acneei variază foarte mult. Toate tipurile de acnee cauzează cicatrici, însă cu cât este tratată mai repede cu atât cicatricele vor fi mai puțin vizibile. Pentru adolescenți această afecțiune poate cauza daune emoționale si psihice.


Tratament


Acneea vulgară


Tratamentul acneei vulgare este direcționat spre eliminarea comedoanelor, scăderea populației de bacterii și levuri lipofile și reducerea inflamației. Deși regiunile afectate de acnee trebuie păstrate curate, există puține dovezi că îndepărtarea grăsimilor de suprafață ar avea un rol important în terapie. Curățarea viguroasă excesivă poate să agraveze acneea datorită rupturi mecanice a comedoanelor.


Acneea rozacee


Pot fi utilizate atât terapii topice cât și sistemice pentru a trata infecția dermatofitică. Tratamentul depinde de zona afectată și de tipul de infecție. Terapia topică este în general eficientă pentru cazurile necomplicate de tinea corporis, tinea cruris și tinea pedis. Nu este eficace ca monoterapie pentru tinea capitis sau tinea ungium.


Medicamente ce pot cauza acneea


Categorie

Exemple

Hormoni

Corticosteroizi, androgeni, contraceptive(cu progesteron dominant), steroizi pentru creșterea masei musculare.

Medicamente antiepileptice

Trimethadione, phenytoin și compuși înrudiți

Halogeni

Bromide, iodide

Medicamente antituberculoză

Isoniazid, ethionamide, rifampicin

Psihofarmaceutice

Lithium, amitriptyline, barbiturates

Agenți imunosupresivi

Cyclosporine

Anticorpi monoclonali

Cetuximab

Antibiotice

Tetracicline (rar)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu